Останні новини

16 квітня 2024 р.

Чи допоможе «Джеймс Вебб» розгадати велику таємницю космології?


Науковці сподівалися, що космічний телескоп Джеймса Вебба допоможе вирішити питання про розширення Всесвіту раз і назавжди. Але поки що цього не трапилося. Натомість дві групи космологів обчислили різні значення сталої Габбла, ...


24 березня 2024 р.

Волога епоха на Марсі, можливо, була коротшою, ніж досі вважали астрономи


Нині Марс, мабуть, сухий і без життя, але численні докази вказують на те, що вода текла по Червоній планеті мільярди років тому. Тепер нові дослідження показали, що ця вода могла існувати менше часу, ніж вважали науковці раніше.


18 березня 2024 р.

Весняне рівнодення настало. Що це означає?



Ви зараз тут: Головна > Інфотека > Науково-популярні видання > Астрономія. Самовчитель

Астрономія. Самовчитель / Валентина Боровик, Іван Крячко; НАН України, Головна астрономічна обсерваторія. — Київ: Академперіодика, 2019. — 142 с.
ISBN 978-966-360-393-3.

Фото обкладинки книжки «Астрономія. Самовчитель»

Це науково-популярне видання висвітлює основні відомості з царини сучасної астрономії — як навчальний матеріал для самостійного опанування читачем. Воно стане у пригоді тим, хто бажає самостійно ознайомитись із азами астрономічної науки, ним зможуть скористатися школярі та вчителі, які викладають курс «Природознавство».
У книжці подано елементарні астрономічні відомості у простій і цікавій формі, отож вона розрахована на широкий читацький загал.

Рецензенти:
Л.М. Свачій, канд. фіз.-мат. наук
В.В. Сіпій, вчитель-методист (фізика й астрономія)

ЗМІСТ

Вступ
§ 1. Небо та небесна сфера
§ 2. Сузір’я
§ 3. Зоря — самосвітнє небесне тіло
§ 4. Відмінності між зорями. Міжзоряний простір
§ 5. Планети й планетні системи
§ 6. Зоряні системи — галактики
§ 7. Всесвіт і його складники
§ 8. Людина і Всесвіт
§ 9. Астрономія — наука, що вивчає Всесвіт §10. Визначення найвідоміших сузір’їв на карті зоряного неба
§11. Спостереження за зоряним небом упродовж календарного
Висновки
Найважливіші знання
Післямова
Додатки

Вступ

Астрономія — одна з найдавніших природничих наук. Вона виникла в сиву давнину, бо вже тоді людина мала потребу вести облік часу та орієнтуватися на місцевості. На світанку розвитку людства зоряне небо слугувало нашим пращурам годинником, календарем і компасом. Була ще одна причина, що сприяла зародженню астрономії, — людська допитливість, намагання пізнати таємниці довкілля.

Відтоді й дотепер астрономія здобула величезну кількість знань про наш Всесвіт. Нині в середній школі, на її базовому рівні, опановують навчальний предмет «Природознавство». Він подає лише основи сучасної астрономії — поняття про небесні тіла (зорі, планети) та їхні системи (Сонячна система, скупчення зір, галактики), викладає суть таких понять як небесна сфера та сузір’я. Це допомагає тим, хто опанував цей навчальний матеріал, правильно пояснювати чимало спостережуваних астрономічних явищ, але цього замало для сучасної людини.

Призначення книжки, яку ви зараз тримаєте в руках, — викласти зрозумілою мовою основи сучасної астрономії в такий спосіб, щоби читач міг опанувати їх самостійно. Тобто ця книжка — самовчитель, що дає змогу вам доповнити й розширити знання з астрономії.

Цікаве відео

Перехід до перегляду відеороликів