Останні новини

16 квітня 2024 р.

Чи допоможе «Джеймс Вебб» розгадати велику таємницю космології?


Науковці сподівалися, що космічний телескоп Джеймса Вебба допоможе вирішити питання про розширення Всесвіту раз і назавжди. Але поки що цього не трапилося. Натомість дві групи космологів обчислили різні значення сталої Габбла, ...


24 березня 2024 р.

Волога епоха на Марсі, можливо, була коротшою, ніж досі вважали астрономи


Нині Марс, мабуть, сухий і без життя, але численні докази вказують на те, що вода текла по Червоній планеті мільярди років тому. Тепер нові дослідження показали, що ця вода могла існувати менше часу, ніж вважали науковці раніше.


18 березня 2024 р.

Весняне рівнодення настало. Що це означає?



Ви зараз тут: Головна > Інфотека > Статті > Парад планет

ПАРАД ПЛАНЕТ

В астрономії термін "парад планет" до сьогодні не набув чіткого визначення, а саме поняття — відсутнє взагалі. Щоб зрозуміти про що насправді може йти мова, коли кажуть про парад планет згадаймо зміст слів "парад" і "планета".

Отже, парад (за словником Ушакова) — 1. Урочистий огляд військ; 2. Святкування, святкове оздоблення, урочистість; 3. Прийом, маневр в боротьбі, фехтуванні, боксі, який має на меті відвернути удар супротивника (спорт.). Планета — (грец. aster planetes — блукаюча зоря) — небесне тіло, що рухається в полі тяжіння Сонця по еліптичній орбіті й світить відбитим сонячним промінням.

З наведених означень, а також зважаючи на те, що війська перед парадом шикуються вздовж певної лінії, можемо припустити — парад планет — це явище, коли планети Сонячної системи перебувають на одній лінії від Сонця (мал. 1).

Схема ідеального параду планет

Мал. 1. Ідеальний парад планет — всі планети вишикувались на одній лінії від Сонця
(Уран і Нептун на мал. не показані)

Оскільки планети обертаються навколо Сонця на різних відстанях і з різною швидкістю, то явище, показане на мал. 1, хоча й має не нульову ймовірність, але дуже рідкісне. Астрономам відомі випадки, коли зовнішні планети (планети Сонячної системи, що містяться за орбітою Землі в астрономії називають зовнішніми — Авт.) шикувались не на одній лінії, а містились у вузькому секторі по один бік від Сонця. Зазначимо, що "вузький сектор" — це від 0° і до 40°, а то й більше (див. мал. 2). Якогось конкретного значення ця величина в астрономії ще не має.

Схема малого параду планет

Мал. 2. Малий парад планет — чотири планети вишикувались в секторі по один бік від Сонця
(Уран і Нептун на мал. не показані)

Останній такий випадок припав на кінець 70-х років минулого століття. Доречі, завдяки цій просторовій конфігурації планет-гігантів тоді вдалося реалізувати відомий космічний проект — експедиції космічних зондів "Вояджер-1" та "Вояджер-2".

Досить часто під видимим парадом планет розуміють небесне явище, коли з поверхні Землі видно всі п'ять яскравих планет (Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Сатурн) одночасно над обрієм. На зоряному небі це має вигляд (мал. 3.) тимчасового скупчення планет на обмеженій ділянці. Очевидно, що бувають й невидимі з поверхні Землі паради планет.

Зображення екзопланети

Мал. 3. Вигляд ділянки зоряного неба на 1 січня 1998 р.

Якщо в "параді" беруть участь п'ять планет і більше, то його називають великим, а якщо чотири планети, то малим. Явище за участі трьох планет — це міні-парад.

Зрозуміло, що парад за участі зовнішніх планет може відбутись лише за умови, коли вони мають приблизно однакову екліптичну довготу (одна з небесних координат). Щоб до них "приєднались" Меркурій і Венера, то ці планети мають перебувати в східній елонгації від Сонця (це буває в північній півкулі Землі навесні) чи в західній елонгації (восени). Ще одна умова для видимого великого параду планет — зовнішні й внутрішні (Меркурій, Венера) планети мають бути близько одні від одних на небесній сфері.

Видимі великі паради за участі п'яти яскравих планет відбуваються не частіше ніж раз на 18—20 років, малі паради бувають частіше, а міні-паради — кожного року.

І. Крячко
Графіка ВЦ "Наше небо"

Цікаве відео

Перехід до перегляду відеороликів